FAQ

Kaj storiti, če izgubite mačko?

Iskanje mačke je težje in običajno daljše, kot pa iskanje psa. Zelo pomembno je, da jo začnete iskati takoj, ko ugotovite, da je izginila, še posebej v primeru, da je le notranja. Ne pričakujte, da bo sama prišla nazaj. Bolj, ko odlašate, več možnosti je, da se vaši mački kaj zgodi.

Najprej v hiši oz. stanovanju dobro preglejte vse kote, škatle, predale, shrambe in predvsem omare. Večkrat se zgodi, da mačka odpre omaro in zleze vanjo ter zaspi, vi pa jo nevede zaprete vanjo. Če mačke ni v stanovanju, poglejte na stopnišče in če stanujete v bloku, povprašajte tudi sosede, saj je mačka morda neopazno smuknila skozi kakšna priprta vrata. Tako v stanovanjski hiši kot tudi v bloku preiščite tudi kleti in podstrešja.

Če se izgubi mačka, ki ni vajena zunanjega sveta, jo najprej iščite v krogu 300 do 500 metrov. V strahu pred ljudmi, psi in avtomobili, se je verjetno potuhnila pod kakšen avto, za kontejner, v grmovje, pod stopnice ... Prav tako se lahko zateče v tuje kleti, garaže, vrtne lope, zato prosite lastnike, da vam omogočijo pregled le-teh. Včasih mačke zaidejo celo v trgovino, šolo, lokal, avtobusno postajo. Izgubljena mačka se pogosto ne odziva niti na glas lastnika, saj ga ne poveže z neznanim okoljem. Zato jo morate toliko intenzivneje iskati z očmi.

Poskusite se postaviti v njeno kožo in ugibajte, kam bi se na njenem mestu zatekli sami. Priporočljivo je, da mačko iščejo samo ljudje, ki jih pozna in ki jim zaupa, saj jo sicer lahko po nepotrebnem še dodatno zbegate. Med iskanjem jo pokličite po njenem imenu oziroma z besedami, ki jih mačka pozna ter bodite pozorni, če bo kak odziv. Še enkrat poudarjamo, da ni nujno, da bo mačka pritekla k vam v naročje, lahko se bo do vas obnašala kot do tujca. Bodite potrpežljivi in poskušajte ostati mirni.

V primeru, da je mačka padla z okna, na mesto pod oknom nastavite škatlo z odejico oz. posteljico mačke ter vodo in hrano. Pozanimajte se, če je v okolici kakšna lokacija prostoživečih mačk in poskusite stopiti v stik z osebo, ki jih hrani, saj se lahko mačka pojavi tam.

Če podnevi ni bilo uspeha, z iskanjem nadaljujte, ko se stemni. V tem času bo iskanje lažje, saj se okolica umiri. S seboj vzemite svetilko, ne pozabite na hrano, priporočamo mokro hrano ali koščke salame, zaradi intenzivnega vonja.

Zelo pomembni so oglasi v medijih, pa tudi plakati s fotografijo mačke po okolici. Podatke o pogrešani mački posredujte tudi zavetišču, društvom za pomoč živalim in veterinarskim ambulantam.

In ne pozabite – tudi, če je mačka izključno notranja, se lahko v trenutku, ko najmanj pričakujete, vaša mačka izgubi. Zato je čipiranje mačk, čeprav zakonsko ni obvezno, v takšnih situacijah zelo pomembno. Zaradi odgovornih skrbnikov, ki so svoje mačke čipirali, smo jih kar nekaj vrnili domov žive in zdrave. Našli smo jih celo po več mesecih in celo več deset kilometrih stran od doma. Zato ne izgubite upanja! In res storite vse, kar je v vaši moči, da pride mačka čimprej domov.

 

vir: www.dzzz.si